Facebook

Reacties

Flyer van de stichting


Sponsor een Kind!!ANBI-nr: 8520.68.803

Overeenkomst periodieke gift

KVK-nr.: 56311044

Email:
info@onderwijsvoorgambia.nlBankrekening Rabobank:
Rek. nr.: 0173 6660 51
IBAN: NL48 RABO 0173 6660 51
BIC: RABONL2U


Cousmilling business in Sukuta-Madina

Micro-krediet voor Cousmaalmachine

Tijdens ons bezoek in juli aan Gambia heeft onze stichting aan de gemeenschap van Sukuta-Madina een micro-krediet verleend voor het opzetten van een Cousmaalbedrijfje.

Waarom een eigen cousmaalbedrijfje?
Belangrijk is dat de gemeenschap van Sukuta-Madina zelfredzaam wordt zodat de gemeenschap in de toekomst zelf de onderwijsfaciliteiten in stand kan houden.

Dagelijks gebuiken de gezinnen in Sukuta-Madina en omgeving voor hun maaltijden cousmeel.
De couskorrels waarvan cousmeel wordt gemaakt komen van de eigen oogst of worden gekocht op de markt en/of van bedrijfjes die cous verbouwen.

Om cousmeel te krijgen moeten de korrels worden gestampt of gemalen.
Stampen is zwaar en tijdrovend. Voor malen moeten de mensen een heel eind lopen naar een werkplaatsje waar een cousmaalmachine staat en daar voor het malen een kleine bijdrage betalen.
Het komt regelmatig voor dat, door een stroomstoring, de korrels niet direct gemalen kunnen worden zodat de mensen later moeten terugkomen om hun cousmeel op te halen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een eigen cousmaal werkplaats in Sukuta-Madina winstgevend kan zijn voor de gemeenschap. Bovendien wordt veel tijd bespaard door de vrouwen en kinderen, immers het werkplaatsje is dicht bij waar de mensen wonen.

Hoe werkplaats opzetten?
Centraal in het dorp, vlak bij de moskee, heeft de gemeenschap al een eenvoudig werkplaatsje gebouwd waar de cousmachine geplaatst kan worden en de operator van de machine kan wonen en slapen.
Voor electriciteit kan een aansluiting gemaakt worden naar de moskee; de cousmaal werkplaats krijgt wel een eigen electriciteitsmeter waarop door de operator een tegoed kan worden gezet (vooraf betalen is in Gambia de regel).

Prijs en voorwaarden:
De cousmaalmachine kost 175.000 dalasi (3.000 euro).
Voor deze prijs wordt de machine geleverd aan Sukuta-Madina en geinstalleerd in het werkplaatsje. Bovendien krijgt de operator training in bediening en onderhoud en wordt een jaar garantie gegeven op de juiste werking en alle onderdelen.

Er is een contract opgesteld tussen de SMDA (de Sukuta Madina Development Association) en de stichting Onderwijs voor Gambia.
De cousmaal werkplaats zal worden gerund onder verantwoordelijkheid van de SMDA.
Maandelijks zal de SMDA 3.000 dalasi (ongeveer 60 euro) als terugbetaling van het krediet overmaken naar de nurseryschool en zal de SMDA eenzelfde bedrag reserveren op de bankrekening van de SMDA voor toekomstige vervanging van de cousmaal machine.

De operator krijgt een vast maandelijks salaris.

De SMDA zal een goede administratie opzetten waarin nauwkeurig omzet, inkomsten en uitgaven worden vastgelegd. Maandelijks zal de SMDA omzet en resultaten rapporteren aan onze stichting.
De (over)winst zal door de SMDA gebruikt worden voor verdere ontwikkeling van de nurseryschool en de werkgelegenheid in het dorp.


Plaatsen van de machine:
Met het plaatsen van de cousmachine is gewacht op het einde van het regenseizoen.
In het gebouwtje waar de machine moest worden geplaatst moest eerst nog een verhoogde vloer worden gestort en dat kon alleen bij droog weer.
De installatie bestaat uit twee delen. Met de eerste machine kunnen de korrels ontdaan worden van vliesje en andere ongerechtigheden. Deze machine wordt aangedreven door een benzinemotor.
Met de tweede machine worden de korrels vermalen tot meel. Deze tweede machine wordt aangedreven door een elektromotor.


In gebruikname cousmaalmachine:
Op 30 januari 2015 werd de openingshandeling verricht door onze voorzitter Marco samen met Alieu Keita de chief van de community van Sukuta Madina.

Na de openingshandeling werd de werking van beide machines aan de aanwezigen gedemonstreerd.

De stichting Onderwijs voor Gambia zal adviserend en controlerend betrokken blijven bij het cousmaalbedrijfje.


Ervaringen met de business.
Het concept van een gebouwtje midden in het dorp met de aanwezigheid van een operator 24 uur per dag en 7 dagen in de week is niet zo succesvol gebleken.
Het was moeilijk om een operator te vinden die 24/7 voor het bedienen van de machine en het bewaken van de werkplaats aanwezig wil zijn.

Op initiatief van onze stichting is voorgesteld om het cousmaalbedrijfje een andere locatie te geven en wel in de compound bij iemand van de community.
Alieu Keita, de chief van de community, kon wel een ruimte maken voor de cousmaalbusiness..
Op zijn terrein is een stukje ommuurd en overdekt waarna de cousmaalmachine er is geinstalleerd.
De openingstijden zijn in overleg met de community vastgesteld en de operator hoefde alleen aanwezig te zijn tijdens deze openingsuren, immers er is nu geen continue bewaking meer nodig.

Maar ook deze situatie is geen succes geworden.

Onze stichting heeft begin 2017 besloten om de cousmilling machine bij de community weg te halen en over te dragen aan de dovenschool in Serrekunda.
De stichting Goods for Gambia heeft in deze overdracht bemiddeld en ervoor gezorgd dat de cousmaal machine werd gerepareerd en getransporteerd naar een locatie van de Dovenschool.De locatie van de dovenschool in Serrekunda (maart 2017)


De cousmilling machine op locatie van de Dovenschool (maart 2017)
De locatie van de cousmilling machine in Sukuta Madina (januari 2015)


Feestelijke opening van de cousmilling business in Sukuta Madina (januari 2015)