Facebook

Reacties


Laatste nieuwsberichten:

Hulp van CBS De Heidevlinder
Hekwerk Healthcent. Macouda

Nieuwsbrief december 2022

Kerstwens december 2022
Rijst Sukuta Madina en Yuna

meer nieuwsberichten...


 


Flyer van de stichting


Sponsor een Kind!!ANBI-nr: 8520.68.803

Overeenkomst periodieke gift

KVK-nr.: 56311044

Email:
info@onderwijsvoorgambia.nlBankrekening Rabobank:
Rek. nr.: 0173 6660 51
IBAN: NL48 RABO 0173 6660 51
BIC: RABONL2U


Nieuws

29 december 2022

Project hekwerk en deksel waterput bij Macouda gezondheidscentrum

Het dorpscomité van Macouda heeft ons gevraagd of wij zouden kunnen helpen met het vinden van geld voor het maken van een afdekking op de waterput om te voorkomen dat het water wordt vervuild van vallend blad en voor  het omheinen van het terrein van het gezondheidscentrum.
Een omheining is uit het oogpunt van hygiëne noodzakelijk om het vee (koeien, geiten en kippen) te weren van het terrein. Het vee loopt daar overdag gewoon los om zo zijn kostje te vinden.
Aan het eind van de dag gaat het uit zichzelf terug naar de compound van zijn eigenaar.
De omheining moest een lengte overbruggen van 160 meter.

Het liefst hadden ze een muur van 2 meter hoog. Daarmee kan ook het onbevoegd binnendringen van het terrein en het gezondheidscentrum worden tegengegaan.
Een muur is in Afrika heel gebruikelijk.

Het gezondheidscentrum hebben wij in 2010 laten bouwen en bestaat uit een kraamkliniek en een medische post. In 2021 is het gezondheidscentrum met financiële steun van enkele fondsen, bedrijven en particulieren gerenoveerd.
Er is nu elektriciteit en er zijn wastafels met stromend water in het centrum en in een nieuwe douche en toiletruimte. Bij de informatie over de renovatie van het gezondheidscentrum is daar het een en ander over te lezen en te zien.

Voor het bouwen van de muur zou bijna 10.000,- Euro nodig zijn. Mocht dat bedrag niet aan donaties bimmenkomen, dan zou er een andere oplossing moeten worden gezocht. Daarbij dachten wij dan aan een hekwerk van gaas. Een dergelijk hekwerk is de helft goedkoper dan een muur volgens opgave van de aannemer in Macouda.

Het heeft wel de nodige moeite en tijd gekost om het geld bij elkaar te krijgen. Begrijpelijk want er was ook veel geld nodig voor de Oekraïne en de prijzen van gas, elektriciteit en levensmiddelen rezen ook in Nederland de pan uit. Maar, het is gelukt dankzij vele particuliere giften.
Op 13 december 2022 waren wij in Macouda en hebben we 5.000,- aan de akalo van Macouda, Muhammed Diatta, kunnen overhandigen.

Kort na onze terugkomst in Nederland bleek de aannemer al met de bouw van het hekwerk begonnen te zijn. Wij ontvingen daar de nodige foto’s van. Ondertussen was ook het deksel op de waterput aangebracht. Op 27 december 2022 was het werk klaar. Een geweldige prestatie van de aannemer die bij de werkzaamheden hulp van de bevolking kreeg!

Hiermee is in  pincipe een einde gekomen aan onze inzet voor het gezondheidscentrum in Macouda.
In een gesprek op 13 december 2022 bleek ons echter dat het dorp zo arm is dat zij niet in staat is reserveringen te maken voor een goed onderhoud van het centrum.
Mocht u het lot van de bevolking van Macouda en omgeving ter harte gaan, dan mag u uiteraard geld doneren voor de bekostiging van het noodzakelijke onderhoud.
Vermeld dan wel op uw overschrijving dat de gift bestemd is voor het gezondheidscentrum Macouda.

Amy en Frans van den Bercken
(ambassadeurs)
Deksel op de waterput