Facebook

Reacties


Laatste nieuwsberichten:

Hulp van CBS De Heidevlinder
Hekwerk Healthcent. Macouda

Nieuwsbrief december 2022

Kerstwens december 2022
Rijst Sukuta Madina en Yuna

meer nieuwsberichten...


 


Flyer van de stichting


Sponsor een Kind!!ANBI-nr: 8520.68.803

Overeenkomst periodieke gift

KVK-nr.: 56311044

Email:
info@onderwijsvoorgambia.nlBankrekening Rabobank:
Rek. nr.: 0173 6660 51
IBAN: NL48 RABO 0173 6660 51
BIC: RABONL2U


Nieuws

19 april 2023

De Heidevlinder in Zuidwolde helpt met de schoollunch in Gambia

Dit schooljaar 2022-2023 zamelen de kinderen van de CBS de Heidevlinder geld in voor de schoollunch van de kinderen op de Lift Nursery & Primary school in Sukuta Madina.
Onze stichting heeft de kinderen van de school verteld en laten zien hoe en waar de kinderen in Gambia wonen en leven en hoe en waar ze naar school gaan.
Ook hebben we verteld hoe belangrijk de dagelijkse lunch op de school in Gambia is.
Veel ouders hebben geen werk en nauwelijks inkomen.
Daardoor is er in de meeste gezinnen nauwelijks geld voor goede en voldoende voedsel.
Veel kinderen in Gambia hebben als 's morgens naar school gaan niets of nauwelijks iets gegeten.

Voor de schoollunch voor bijna 600 kinderen is elke dag ongeveer 75 euro nodig.

Elke week zullen de kinderen van De Heidevlinder proberen een klein bedrag mee te nemen naar de school zodat er hopelijk voor heel wat schooldagen een schoollunch kan worden gemaakt.

De kerstcollecte in de kerk in Zuidwolde in december2022 heeft al het prachtige bedrag van 524 euro opgeleverd.

In februari 2023 zijn we weer in Gambia geweest en hebben van ons bezoek aan de school in Sukuta Madina de volgende briefing gemaakt voor de kinderen van De Heidevlinder.

===========================================================================
De schoollunch bij ons bezoekje in februari 2023 aan de school in Gambia                                                          
Lieve kinderen van De Heidevlinder in Zuidwolde,

In februari zijn wij (Toos en Arie) weer in Gambia geweest om te kijken hoe het met onze scholen daar gaat. Wij helpen in Gambia twee scholen, de school in het dorp Sukuta Madina en de school in het dorp Jamwelly.
De kinderen van vier tot zes á zeven jaar gaan op beide scholen naar de Nursery klassen (op jullie school zijn dat de groepen één en twee) en vanaf zes á zeven jaar gaan de kinderen naar de Primary klassen (op jullie school zijn dat de groepen drie tot en met acht).

Naar de school in Sukuta Madina gaan bijna 600 kinderen. De school heeft 11 klassen, dus gemiddeld heeft elke klas bijna 55 kinderen. De school in Jamwelly is nog in opbouw en heeft op dit moment 160 leerlingen, maar dat aantal leerlingen zal de komende jaren ook behoorlijk groter worden.

Voor de school in Sukuta Madina zorgen we al vele jaren voor de dagelijkse lunch op school; in de loop van de ochtend krijgen alle kinderen een warme lunch.  Deze schoollunch is enorm belangrijk voor de kinderen want veel kinderen gaan ‘s morgens naar school zonder dat ze thuis wat hebben gegeten. Veel gezinnen hebben te weinig geld voor voldoende en goed eten voor iedereen.

Door enkele moeders wordt de lunch elke dag in een kleine keuken bij de school gemaakt; er wordt gekookt in heel grote kookpotten op houtvuurtjes. Meestal wordt dan rijst gekookt en voor over de rijst een sausje van tomaten, uien, wortelen, wat meel, kruiden en als er genoeg geld is ook met  stukjes kip of vis. 

Als de lunch klaar is komen de kinderen per klas naar het keukentje om hun borden met eten op te halen en een plekje te zoeken op het schoolterrein om te eten.
De kinderen van de lagere klassen krijgen elk een eigen bordje met eten en de kinderen van de hogere klassen krijgen per groepje van vijf kinderen een groot bord met eten.

Voor en na het eten moeten de kinderen hun handen wassen; dat is erg belangrijk want de kinderen eten niet met bestek maar ze pakken met hun handen de rijst en kneden die tot balletjes. Na het eten moeten de kinderen ook hun tanden poetsen; elk kind heeft op school z’n eigen tandenborstel en van juffen krijgen de kinderen daarop wat tandpasta.

In een filmpje (klik op deze link: https://youtu.be/ZoyPurX7LWY) kunnen jullie zien hoe de lunch bereid wordt en hoe de kinderen hun bordjes ophalen en leeg-eten. Ook toont het filmpje wat van de lessen in de klas. Filmpje kan ook op de website www.onderwijsvoorgambia.nl gestart worden.
De school in Sukuta Madina is erg blij met de hulp van De Heidevlinder in Zuidwolde en ze willen de kinderen van De Heidevlinder heel hartelijk danken voor deze hulp.
Het is ontzettend belangrijk dat de schoollunch op de school mogelijk blijft; in Gambia is, net zoals in Nederland, alles erg duur geworden en het wordt voor de ouders steeds moeilijker om voldoende voedsel voor hun kinderen te kopen.
Een schoollunch maken met kip of vis kost voor de bijna 600 kinderen op de school elke dag ongeveer 75 euro en als er niet genoeg geld is dan kan er minder of geen kip of vis gekocht worden.
We hopen dat jullie ook de laatste maanden van dit schooljaar nog goed jullie best doen voor jullie leeftijdgenootjes in Gambia. Een lieve groet van Toos en Arie van de stichting Onderwijs voor Gambia


koken van de schoollunch door moeders van de kinderen


in de rij om een bordje met eten in ontvangst te nemen


kinderen van de lagere klassen krijgen elk een eigen bordje met eten


een plaatsje op het schoolterrein om te eten


rijst met een sausje en als er voldoende geld is met ook stukjes kip of vis


net zoals thuis eten de kinderen niet met bestek maar met de handen


de oudere kinderen delen met vijf kinderen een groot bord met rijst


en ook hier wordt met de handen gegeten


voor en na het eten moeten alle kinderen goed hun handen wassen


en na het eten moeten de kinderen ook goed hun tanden poetsen